1. Home
  2. /
  3. Hernia De Disc

Se stie ca hernia de disc apare in urma unei traume, la ridicarea unei greutati mari, la o miscare brusca etc. Zona unde s-a format hernia de disc este foarte rau alimentata de organism, pe parte sanguina. O irigare sanguina deficitara inseamna in primul rand un deficit de apa, care reprezinta circa 80% din disc, dar si de microelemente, care ajuta musculatura sa lucreze optim.

In acelasi timp, daca muschii sunt supraincordati, spatiile dintre ei (prin care trec vasele sanguine si nervii din regiune) sunt supuse presiunii si circulatia sanguinahernia-de-disc este obstructionata. In plus, toate produsele metabolice – in special sarurile care trebuie eliminate din acea regiune – raman pe loc si se depun pe ligamente, tendoane etc. Placile formate de saruri se rup la un moment dat, la o miscare brusca, si provoaca dureri mari. Orice miscare da dureri insuportabile. De asemenea, apar si intreruperi ale impulsurilor nervoase, in cazul in care nervii sunt presati din cauza tasarii discului.

Este bine sa se stie ca discul vertebral nu doare; el are doar functia de amortizor intre doua vertebre, astfel incat sa nu se distruga cand se ating una de alta. Cand presiunea e mare, la ridicarea unui obiect greu, de exemplu, discul crapa. Aceasta este o problema mare. Pentru a se astupa crapatura aceea, pentru ca organismul sa inceapa procesul de regenerare, intreaga zona trebuie sa lucreze la parametrii maximi. Multi medici prescriu medicamente, fara a recomanda pacientului si miscare. Cum sa tratezi o asemenea afectiune cu medicamente ori cu masaj? Imposibil!

Prin forta fizica, prin exercitii cu greutati, noi punem in miscare muschii coloanei vertebrale. Miscarile sunt specifice, trebuie sa cunosti foarte bine anatomia. Atunci cand incep sa lucreze, muschii cer organismului alimentatie in regiune – sanguina si nutritiva. Automat, aceasta alimentatie ajunge si la discul vertebral, ceea ce ajuta la refacerea lui.

In afara exercitiilor specifice, recomand si tratamentul cu gheata, baile reci etc. Multi pacienti mi-au spus ca le-a adus mari beneficii aplicarea de gheata in regiunea lombara sau baia rece, de 10 secunde. Sunt situatii care agraveaza boala si altele care sunt benefice, pe care pacientul trebuie sa le cunoasca. Terapia de baza dureaza trei, patru luni sau mai mult, deoarece muschii raspund diferit la fiecare persoana. Pacientul este avertizat ca va fi foarte greu. Cand durerile sunt insuportabile, poate lua un calmant; important este sa nu renunte la exercitii si sa incerce sa repare discul pe cale naturala, deoarece in majoritatea cazurilor operate (circa 95%!) se ajunge la recidive. Dupa ce le invata bine, pacientul trebuie sa faca singur exercitiile, acasa, toata viata. Cine vrea gaseste 15-20 de minute dimineata si seara pentru a face miscare. Omul bolnav va face exercitii fizice de frica si ca sa scape de dureri, dar un om sanatos ar trebui sa le faca de placere, stiind ca il pot ajuta in viata de zi cu zi. Din datele mele, numai in Bucuresti sunt circa 10.000 de pacienti cu hernie de disc. Acesti pacienti au fost tratati de multe ori – au stat in spital si au facut tratament de cel putin doua ori pe an. De aceea, ar fi bine sa se indrepte spre kinetoterapie, pentru a-si rezolva problema. Facand o comparatie intre doi oameni de 60 de ani, puteti observa ca cel care nu a facut miscare niciodata merge cocosat, in baston, iar cel care a facut gimnastica si a avut o alimentatie echilibrata alearga liber. Putem alege singuri cum sa aratam la batranete…